För inte allt för länge sedan var det ett oerhört hysch-hysch kring homosexualitet och idrott. Idrotten var en tuff värld fylld av manlig styrka, svett och testosteron.”Håll bögavstånd!!!” röt tränarna när ryktet om att någon var homosexuell väl hade kommit igång. Tack och lov är det historia nu. Nu mer är man stolt inom idrotten för att man är inkluderande. Idrotten ska vara avsedd för alla – oavsett könstillhörighet, hudfärg, religiös tro och politiska åsikter.

Nuförtiden HBTQ-certifieras klubbarnas verksamhet.

IFK Göteborg har tagit tag i fördomarna och arrangerat HBTQ-dagar och andra klubbar hänger på. Attitydförändringarna går snabbt. Det är som en flod av undanträngda känslor, behov och åsikter som plötsligt får komma upp till ytan.

Reine Feldt var en av fotbollsikonerna som firades under 60- och 70-talet inom Göteborgs fotbollsklubb Blåvitt. Han var en hjälte, men en hjälte med en hemlighet. Reine Feldt var homosexuell, en firad homosexuell fotbollsstjärna i en machokultur som idrottens. Homosexualiteten förblev hans hemlighet tills han slutligen avled i AIDS 1986.

Attityden börjar förändras nu och idrottarna vågar komma ut en efter en. Thomas Hitzlsperger, som spelat 52 landskamper i Tyskland, däribland deltagit i såväl fotbolls VM som EM, men på grund av skador la av att spela som 31-åring, kom även ut som homosexuell efter att han lagt fotbollskarriären på hyllan. Nu vill han att man pratar mer om homosexualiteten och attityderna inom idrotten och han får stöd av Anton Hysén i sina uttalanden. Anton Hysén kom ut som homosexuell fotbollsspelare år 2011. Ingen anade att när hans far, fotbollsikonen Glenn Hysén, tog upp svårigheterna med att komma ut som homosexuell inom idrotten under Pridefestivalen 2007 – då var det sonen han pratade om.