Idag finns det en mängd organisationer och föreningar där människor tillsammans lägger ner både tid, pengar och omtanke på att förbättra villkoren för människor och djur runtom i världen. Att gå med i en organisation som dessa är oftast helt kostnadsfritt och ger dig inte bara möjligheten att göra någonting bra för världen, utan även en plats att träffa nya människor med samma tankesätt som dig själv.

PETA
People for the Ethical Treatment of Animals är en ideell djurättsorganisation som grundades 1980 av Ingrid Newkirk och Alex Pacheco. Det är världens största djurättsorganisation med cirka 3 miljoner medlemmar och supportrar. PETA blev först uppmärksammat vid ett fall i Maryland när 17 apor testades genom bland annat elstötar.

PETA kämpar mot orättvisor som djurtester, pälsdjursuppfödning och köttindustrin. De är kända för sina radikala protester mot bland annat pälsindustrin. PETAs protester mot pälsindustrin har också riktats mot modevärlden eftersom man där ofta hat uppmuntrat till att använda päls. Andra av deras mest uppmärksammade kampanjer är mot KFC. De kritiserar hur kycklingarna behandlas och livskvalitén de får innan de slaktas. De har också protesterat mot andra restauranger som McDonald’s.

Amnesty International
Amnesty International är en ideell organisation som kämpar för mänskliga rättigheter. Deras arbete bygger på FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter och konventioner om mänskliga rättigheter. Organisationens mål är att alla människor ska få de rättigheter som ingår i förklaringarna. De kämpar bland annat för människor i länder som inte får uttrycka eller tycka som de vill.

Till en början jobbade Amnesty främst med politiska och medgörliga rättigheter men med tiden började man arbeta mot kränkningar av olika slag. De kämpar till exempel för politiska fångar som journalisten Dawit Isak. Dawit Isak greps 2001 i Eritrea när myndigheterna stängde all oberoende media. Varken han eller de andra journalisterna som greps fick ställas inför rätta. Sedan dess har han varit fängslad och han är på grund av detta den EU-medborgare som har suttit fängslad längst tid utan en rättslig process.

Historien om Amnesty började när advokaten Peter Benenson startade organisationen 1961. Det började med en kampanj om att uppmärksamma människor som har fängslats på grund av sina politiska åsikter. Artikeln ”The Forgotten Prisoners” var den som spred kampanjen. Det spreds världen över och engagerade många. Amnestys arbete har sedan dess utvecklats och förändrat genom åren.